רגע... חכו עם ניתוח כפתורים
לפני מספר שבועות הגיעו לטיפולי זוג הורים מודאגים עם בנם אריאל בן 1.8.
סיבת ההגעה: 4-5 דלקות אוזניים חוזרות עם הפרשות מהאוזניים, OTITIS MEDIA (נוזל שנמצא בתעלה פנימית של האוזן התיכונה), נזלת ושיעול ליחתי.
בכל אפיזודה של דלקת אוזניים הילד קיבל אנטיביוטיקה אבל הבעיה לא נפתרה מהשורש אלא הייתה כפתרון זמני ומקומי עד הפעם הבאה וכך כל מספר שבועות חזרה הדלקת באוזניים שבדרך כלל הייתה מופיעה בשעות הערב ולוותה בכאב וסבל של הילד.
ההורים ביצעו בדיקת שמיעה שהראתה שיש אינדיקציה לניתוח על פי הירידה בשמיעה והומלץ להם לבצע ניתוח כפתורים בעוד 3 חודשים.
ניתוח כפתורים הינו פעולה כירוגית שמבוצעת עם הרדמה, מה שגורם לחשש גדול. אומנם זאת פעולה כירוגית פשוטה אבל במקרים מסוימים גם לא מוצלחת ולפעמים דורשת התערבות כירוגית נוספת.
בניתוח כפתורים יוצרים חתך קטן בעור התוף, מכניסים צינורית קטנה אשר מאפשרת ניקוז נוזלים מהאוזן התיכונה החוצה אבל לא תמיד החתך בעור התוף מתאחה.
לפני שההורים החליטו על ניתוח הכפתורים הם הגיעו אליי לייעוץ. בפגישת הייעוץ אבחנתי את הבדיקות, שאלתי שאלות רבות לגבי הילד, לגבי הלידה, שינה, הנקה, תזונה, מערכת העיכול, אופי ועוד. לאחר מכן התאמתי לו רמדי (תרופה הומיאופתית) שעליו ליטול פעם ביום. ההורים והילד חזרו אליי לביקור חוזר לאחר שישה שבועות. בביקור הם סיפרו שכבר התחיל לחול שיפור. הנזלת כמעט פסקה, השיעול הליחתי פסק לחלוטין ומבחינת האוזניים הייתה אדמומיות אבל לא דלקת. לאחר כחודש וחצי הם הגיעו לביקור נוסף. השיעול הליחתי פסק, הנזלת נעלמה ולא חזרו דלקות האוזניים.
בטיפול לאחר 5 שבועות נוספים הגיע ילד חיוני, פעיל. ביקשתי מההורים לבצע שוב בדיקת שמיעה. הבדיקה הראתה שאין נוזלים באוזניים וכן אין צורך בניתוח כפתורים.
חוזרים לגן ולבית הספר
כל הילדים יחזרו בקרוב לגן ולבית הספר מהחופש הגדול. כל מעבר שלב במסגרת מגן לגן, מכיתה לכיתה הינו אתגר שמפגיש את הילדים עם דאגות, חרדות או מחלות למיניהן.
ההומיאופתיה פועלת היטב אצל ילדים בגלל היכולת הכפולה שלה לטפל גם במחלות אקוטיות וגם להיות רפואה מונעת מעצם היכולת שלה לחזק את המערכת החיסונית.
ניתן לומר שמערכת החיסון של הילדים מגיבה במהירות וביעילות לטיפול הומיאופתי אשר משמש להם כמעין חיסון הומיאופתי למחלות נוספות בעתיד.
בכניסה למסגרות הילדים צריכים להתמודד הן בפן הפיזי והן בפן הנפשי.
מבחינת ההומיאופתיה, בהתמודדות הפיזית המערכת החיסונית פגיעה יותר אצל ילדים וחולשתה מביאה לתופעות שכיחות כמו דלקות אוזניים, אף אוזן וגרון, אלרגיה ובעיות בדרכי הנשימה.
ההתמודדות הנפשית היא מורכבת יותר. חוסר היכולת של רוב הילדים להעביר את תכני העולם הרגשי שלהם למושגים הרגילים של עולם המבוגרים גורם להם לבטא את מצוקתם בבעיות כמו פחדים, חרדות, בעיות קשב וריכוז והרטבת לילה.
טיפול הומיאופתי קלאסי יכול להביא למניעה של התופעות הפיזיות והנפשיות שנזכרו לעיל ואיזון הילד.
אור על העור- בעיות עור בקרב ילדים
אטופיק דרמטיטיס ("אסטמה" של העור)- Atopic dermatitis
אטופיק דרמטיטיס היא בעיית עור דלקתית אשר מאופיינת בגרד, יובש של העור ופריחה עם אדמומיות בעיקר בגיל ינקות, ילדות, נוער וגם אצל מבוגרים.
המחלה מפושטת על פני אזורים שונים בגוף: ידיים, רגליים, צוואר, ראש ואזורים נוספים.
הגרד גורם לאי שקט, עצבנות, הפרעה בשינה אצל ילדים ובמקרים מסוימים לפציעת העור וזיהומו.
מתי מתחילה המחלה?
המחלה מופיעה כ-80% בשנים הראשונות לחיים, מהשנה הראשונה עד גיל 5.
גורמים למחלה
ישנם גורמים רבים להתפרצות המחלה: סטרס נפשי, שינויי מזג האוויר (יבש וחם), מזהמים כמו וירוסים וחיידקים וכן חומרים שבאו במגע עם העור (חומרי ניקוי לדוגמה).
הטיפול
הטיפול השכיח באטופיק ברפואה המערבית הוא באמצעות תרופות עם סטרואידים אשר גורמות להקלה זמנית אבל עם תופעות לוואי.
הטיפול ההומיאופתי במחלה הוא תוך כדי התאמת רמדי (תרופה הומיאופתית), תרופה טבעית.
מנסיוני במרפאה טיפול זה יכול לסייע רבות בהקלת הסבל של המטופל וברוב המקרים להביא להבראתו.
מולסקום קונטג'וזום ֹֹׁׁׁׂׂׂׂMOLLUSCUM CONTAGIOSUM
מחלת עור מדבקת
מדובר במחלה מדבקת המוגבלת לעור ולריריות בלבד ֹׁׁ(מחלת עור) הגורמת להצטברות נגעים עוריים בולטים עם אדמומיות וגרד.
המחלה נגרמת מוירוס פוגעת בעיקר בילדים ובמבוגרים ולרוב יכולה לחלוף גם ללא טיפול לאחר שנתיים-שלוש.
הפידמיולוגיה
המחלה שכיחה באזורים טרופים. אצל ילדים היא מדבקת במגע ואילו אצל המבוגרים לרוב בעת קיום יחסי מין ולכן המחלה מוגדרת גם כמחלת מין.
יש ארבעה זנים לוירוס, כולם גורמים לאותה מחלה.
גורמי סיכון
הגורמים המגבירים את הסיכוי להדבקות: היגיינה ירודה הנגרמת מתנאי צפיפות גבוהים, מגורים במוסדות או עקב מצב סוציו-אקונומי ירוד. למרות זאת כל אחד יכול להידבק.
איך נדבקים?
ההידבקות נעשית כאשר ילד או מבוגר באים במגע בנגעים עוריים של ילד או מבוגר החולים במחלה. ניתן להידבק גם על ידי מגע בחפץ שזוהם בוירוס ע"י חולה למשל מגבת או בגד. כמו כן, אפשר להידבק בבריכה, בגני ילדים, בבתי ספר וכו'.
זמן הדגירה מרגע שנחשפים לוירוס עד התפתחות הנגעים הוא בין חודש לחמישה חודשים.
אזורי הדבקה שכיחים: בילדים- אזורי הפנים, בית השחי, גפיים, הבטן והחזה ומאחורי הברכיים, במבוגרים- מפשעות וסביב אברי המין.
איך נראה הנגע העורי?
הוירוס גורם ליצירת נגע עורי בודד, מורם, בצורת גבעה שקוטרה בסביבות 1-2 ס"מ. צבעה כצבעה העור או אדמדם ומלאה בחומר לבן שעוותי. המגע איתו גורם להדבקה גם אצל החולה עצמו וגם אצל אחרים.
דרכי טיפול
ברפואה הקונבנציונלית הטיפול הוא על ידי חנקן נוזלי אשר מכאיב וגם יכול לגרום להצטלקות המקום. בדר"כ ילדים לא מוכנים לשתף פעולה.
דרך נוספת היא על ידי טיפול בלייזר. שני הטיפולים לא מרפאים את המחלה אלא רק גורמים לדיכוי מקום הנגע.
הטיפול ההומיאופתי מתבצע ע"י התאמה של רמדי שמותאמת בצורה אינדיבידואלית לכל מטופל למשך מספר שבועות וחזרה לביקורת. אחרי זמן מה מתקבלות תוצאות טובות על ידי העלמות הנגעים העוריים ואין הופעה של נגעים חדשים עד ריפוי המחלה לאחר מספר שבועות.
רופאי עור רבים הבינו את יעילות הטיפול ההומיאופתי ותוצאותיו הטובות ולכן מופנים למרפאתי חולים רבים שרובם ילדים במחלה זאת.
דלקות אוזניים ACUTE OTITIS MEDIA
דלקות אוזניים של האוזן התיכונה אצל ילדים הן שכיחות ביותר. כ-60-70% מהילדים יסבלו פעם אחת במהלך חייהם מדלקת אוזניים. למעשה כל ילד שלישי שמפתח חום. והצטטנות יכול להגיע לדלקת אוזניים באוזן תיכונה.
מהי דלקת אוזניים?
דלקת אוזניים היא זיהום אשר מלווה עם הצטברות והפרשה בחלל האוזן התיכונה שעיתים מלווה עם חום, כאב וסבל לילד ויכולה להימשך יומיים- שלושה או יותר.
בילדים קטנים המצב שכיח מאחר ו"צינורית השמע" אצלם קטנה ויכולה להיחסם בקלות.
נוזלים באוזניים SERUS OTITIS MEDIA
זהו מצב של הצטברות נוזלים באוזן התיכונה. נוזל עם חיידקים, וירוסים או סטרילי שאינו יוצר זיהום אקוטי. במצב של דלקת "צינורית השמע" עקב אי תפקוד היא לא מאפשרת ניקוז נוזליים מלא ואז חלל האוזן מתמלא בנוזלים, מה שמכונה "מים אוזניים". כאשר יש נוזלים באוזניים הם גורמים ללחץ באוזניים ומעין מיסוך אשר גורם לירידה בשמיעה. בבדיקת שמיעה ניתן לזהות את הבעיה. כמו כן, נוזלים באוזניים יגרמו לילד ירידה בהתפתחות השפה.
טיפול
טיפול קונבנציונלי- כאשר הדלקת וויראלית ניתנים משככי כאבים וחום וכאשר הדלקת חיידקית ניתנת אנטיביוטיקה.
ברוב המקרים הטיפול יוריד את החום ויקל על סבל המטופל אך לא יפתור את שורש הבעיה והדלקת תחזור לאחר פרק זמן קצר של ימים או שבועות.
מנסיוני הרב טיפול הומיאופתי בדלקות אוזניים או בנוזלים באוזניים יעיל ביותר. כאב האוזניים בדר"כ יחלוף תוך יום-יומיים. המשך טיפול יפתור את שורש הבעיה, ישפר את כושר עמידתו של הילד עם חיזוק מערכת החיסון.
ההומיאופתיה משיגה תוצאות טובות וברוב המקרים מביאה להחלמה מהירה של בעיות האוזניים אצל ילדים.
הומיאופתיה קלאסית לשיפור הקשב
בעיות קשב, ריכוז והיפראקטיביות בילדים- דרך טיפול אחרת
טיפול הומיאופתי הוליסטי, המשולב בתרופות טבעיות המותאמות אישית למטופל, מאפשר להתמודד בהצלחה עם בעיות קשב וריכוז מסוגים שונים.
כ-10% מהילדים בישראל סובלים מבעיות קשב וריכוז (ADDׁׂ) והיפראקטיביות (ADHD) שמקשות עליהם בחיי היום יום ובעיקר בלימודים. רגע לפני ההחלטה רבת המשמעות על אופן הטיפול בילדנו שאובחנו כסובלים מאחת מבעיות אלה, ובעיקר לפני תחילת הטיפול התרופתי בריטלין על נגזרותיו כדאי להביא בחשבון שאפשר להתמודד בהצלחה עם בעיות קשב גם באמצעות טיפול הומיאופתי.
למי מיועדים טיפולים הומיאופתיים?
טיפולים אלה מתאימים לבני כל הגילאים וכל שלבי החיים מהריון וינקות, דרך גיל ההתבגרות ועד גיל הזהב. הטיפול ההומיאופתי מותאם בכל מחלה ובכל שלב לאישיותו, לגופו ולמצבו. סיכויי הצלחת הטיפול גדלים ככל שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר של המחלה אך ההומיאופתיה מטפלת ביעילות גם בחולי מתקדם.
סימנים מובהקים להפרעות קשב:
-חוסר יכולת להתרכז ולהקשיב זמן ממושך בעת למידה או קושי למקד את הקשב והריכוז בנושא מרכזי אחד.
-קושי בארגון החומר הנלמד.
-תשומת לב המוסחת בקלות, תנועתיות יתר ואימפולסיביות.
היפראקטיביות ובעיות קשב וריכוז
ADD ו-ADHD הן הפרעות שכיחות מאוד בדרך כלל אצל ילדים בני חמש עד שבע ושכיחות יותר אצל בנים (ניתן למצוא הפרעות קשב גם בקרב מבוגרים).
הטיפול מתבצע תוך אבחון כל מקרה לגופו,
בהתאם לביטוי המחלה ולאישיותו של המטופל.
שני ילדים הסובלים מאותה בעיה יקבלו סוגים
אחרים של רמדי- תרופה המורכבת מחומרים טבעיים בלבד.
הגורמים להפרעות קשב וריכוז
*גנטיקה- רכיב גנטי לא תקין עלול לגרום לבעיה בהתפתחות העובר, שתוצאותיה הן פגם מבני ותפקודי של המוח.
*בעיה רגשית- בשנות חייו הראשונות הילד עלול להיחשף למצבים שיגרמו לו להפרעות קשב במסגרת המשפחתית והחברתית.
*דיאטה- נמצא שבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות אצל ילדים נגרמות על ידי חומרים כימיים, כימקלים, צבעי מאכל, עישון בזמן הריון והרעלת מתכות כגון עופרת, קדמיום ואלומיניום.
*טראומה- בשנות חייו הראשונות הילד עלול לסבול מטראומות גופניות שונות כמו זעזוע מוח.
*הפריות חוץ גופיות וטיפולים הורמונליים- משערים שהתערבות מלאכותית בהפריה עלולה לגרום לבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות.
*אירוע בזמן ההריון- כל אירוע טראומטי שחוותה האם במהלך ההריון משפיע על העובר.
המענה ההומיאופתי הקלאסי
ברפואה הקונבנציונלית נהוג לטפל כיום בבעיות קשב וריכוז ובהיפראקטיביות באמצעות הריטלין הוותיק או התרופה החדשה יחסית קונצרטה. אולם קיימות גם שיטות אלטרנטיביות שונות המקלות על בעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות.
השיטה היעילה ביותר היא טיפול הומיאופתי, המביא לאיזונו של הילד עד להחלמתו. הטיפול מתבצע תוך אבחון כל מקרה לגופו, בהתאם לביטויי המחלה, אישיותו של המטופל, ההיסטוריה הרפואית שלו, הרגליו, קווי האופי הייחודים לו, אירועים חשובים בחייו, הסביבה שבה הוא חי, מהלך ההריון שהוביל ללידתו ופרמטרים נוספים. אבחון זה מאפשר להומיאופת להתאים את התרופה למטופל ולא לבעיה בלבד, כפי שמקובל ברפואה הקונבנציונלית.
בשיטה ההומיאופתית, יקבלו שני ילדים שסובלים מאותה בעיה סוגים אחרים של רמדי. כל מטופל מקבל במשך חודשים ספורים תרופה אחת בלבד. הטיפול התרופתי מלווה בפגישות אחדות ובמעקב, במקרים רבים עד להתגברות על הבעיה. התרופה ההומיאופתית מורכבת ממינון נמוך ומהול של חומרים טבעיים בלד- מינרלים, צמחים וחומרים מן החי.
בהומיאופתיה הקלאסית נצבר ניסיון קליני רב, ונרשמו הצלחות רבות בכל הקשור בטיפול במחלות ילדים בכלל ובבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות בפרט. ניתן לבצע את הטיפול גם לאחר תחילת השימוש ברטילין או בקונצרטה.
מקרה לדוגמה
באחד המקרים שבהם טיפלתי הגיע אליי רם, ילד בן תשע שסבל מבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות. רם נהג להפריע בכיתה, וכל גירוי קטן משך את תשומת לבו. הוא היה חסר מנוחה, לא היה מסוגל לשבת במשך זמן סביר בתנוחה מסוימת ושינה את תנוחותיו ללא הרף. רם הניע את רגליו ואת ידיו ללא הפסקה וללא מטרה, נגע בכל חפץ ולא פסק מלהזיז ולזרוק חפצים ללא סיבה. במקביל, הוא התקשה לפעול על פי הוראות המורה, לא הקשיב, והגיב לפני ששמע עד הסוף מה רוצים ממנו.
בטיפול התלונן רם על דברים שמציקים לו בבית הספר ובבית. הוא היה נתון למצבי רוח קיצוניים, שכללו בכי וזעם, ובשנתו סבל מסיוטים שאחריהם התקשה להירדם שנית. עקב התנהגותו האימפולסבית בבית הספר זימנה המורה את הוריו וביקשה מהם לפנות לאבחון ולטיפול. ההורים פנו אליי כדי להימנע משימוש ברטלין. במהלך הטיפול רשמתי לרם תרופה שתאמה את ההיסטוריה הרפואית המלאה שלו, תוך התחשבות בקווי אופי ייחודיים לו, אירועים חשובים בחייו ופרמטרים אחרים.
שבועות אחדים לאחר מכן הוא החל להתנהג באופן רגוע יותר, ולאחר כמה חודשי מעקב וטיפול נעלמו התופעות ההתנהגותיות שמהן סבל. המשפט שאמרה לי אמו של רם בפגישתנו האחרונה, "זה הילד שרציתי", מעיד יותר מכל על הצלחת הטיפול.